27°C

Facebook

Jöhet hokiból is az EbÁprilisban dönthet a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) arról, hogy a 2014/15-ös szezonban bajnokságot ír ki európai válogatottak számára. Kalervo Kummola, az IIHF legfőbb irányító szervezetének tagja - a finn szövetség vezetője - kedden elmondta, hogy szeretnék kibővíteni 16 vagy 24 csapatosra azt a tornát, amelyen a földrész négy legerősebb együttese, az orosz, a svéd, a finn és a cseh válogatott vesz részt 1996 óta idényenként négyszer.

A sportágban 1910 és 1932 között rendeztek klasszikus Európa-bajnokságokat, később - egészen 1991-ig - a világbajnoki helyezések alapján hirdettek kontinentális bajnokokat. A hokiban nincsenek kontinentális szövetségek, így csak az IIHF írhat ki nemzetközi - akár a teljes Európát felölelő - bajnokságot.

Az biztos, hogy a viadalt nem egy helyszínen és nem egy-két hét alatt rendeznék meg. A válogatottak egy teljes szezonon át, meghatározott hétvégenként találkoznának egymással, és az IIHF-en múlik, hogy a legjobb csapat hivatalosan Európa-bajnoknak tekinthető-e majd.

Kovács Zoltán főtitkár közölte, hogy a magyar szövetség támogatja a kezdeményezést. "Felértékelődnének a válogatott hétvégék, és nem kellene keresni a csapatokat a nemzetközi tornákra" – mondta, hozzátéve: az IIHF ötlete nyomán nőne a hokitornák reklámértéke is.

Budapesten játszanak a feljutásért

A magyar férfi-jégkorongválogatott egyébként jelenleg a 19. helyen áll az IIHF rangsorában. A fiúk 2008-ban a japán Szapporóban vívták ki bravúros módon a feljutást az A csoportba. Így 2009-ben Svájcban részt vettek a 16 legjobb csapatnak rendezett világbajnokságon. Azóta kétszer Ljubljanában, egyszer pedig Budapesten próbálták meg kiharcolni a visszatérést a „hokielitbe”.

A magyar hokisok 2013. április 14. és 20. között újra fővárosi Papp László Arénában, hazai közönség előtt küzdhetnek ezért. A divízió I-es világbajnokság első és második helyezettje is utazhat 2014-ben a legjobbak Fehéroroszországban rendezett viadalára. A tornára már februárban elfogytak a bérletek, és jegyek is már csak korlátozott számban kaphatóak.

Aktuális ajánlatok [x]

Ajánlott lap.hu oldalak: